Van Gogh en Nuenen

Ton de Brouwer

Derde uitgave in het Nederlands.

Also available in English.
.

Voorwoord

Wie in Nuenen en tot ver daarbuiten aan Vincent van Gogh denkt zal al snel ook aan Ton de Brouwer denken.

Zijn kennis over het leven van de kunstenaar en in het bijzonder van de periode (1883-1885) dat Vincent van Gogh in Nuenen woonde en werkte, is bijzonder groot.

De auteur Ton de Brouwer

De auteur Ton de Brouwer

Vincent van Gogh mag zich reeds vele jaren verheugen op een grote, wereldwijde belangstelling. Dat is wel eens anders geweest. Vincent zelf heeft tijdens zijn leven nauwelijks erkenning gekregen voor zijn talent als tekenaar, schilder en schrijver. Maar ook Ton de Brouwer heeft er jarenlang – soms tegen de stroom in- voor geijverd om Vincent van Gogh in Nuenen de plaats te geven die hij verdient. Veel steun was er in de beginjaren daarvoor niet.

Het lukte Ton om in 1976 het Van Gogh-documentatiecentrum Nuenen in het leven te roepen in het Koetshuis bij het Gemeentehuis. Het documentatiecentrum gaf een overzicht van het Brabantse en in het bijzonder het Nuenense leven van Vincent van Gogh. Velen hebben in die jaren het documentatiecentrum bezocht. De familie Van Gogh stond achter de initiatieven en dat heeft tot een hartelijke relatie met Ton en Nuenen geleid.

Ook andere kansen werden benut. Hoogtepunten zijn geweest het “Van Gogh jaar 1984” en de herdenking van de 100ste  sterfdag van Vincent van Gogh in 1990 met tentoonstellingen en manifestaties die in het teken stonden van de beroemde schilder.

Ton was de initiatiefnemer van het Vincentre en hij was tot voor kort voorzitter van het stichtingsbestuur. De officiële opening van dit vernieuwde documentatiecentrum als museum in een historisch pand in Nuenen op 17 september 2010 door de Commissaris van de Koning en de familie Van Gogh is de kroon op het levenswerk van Ton de Brouwer.

Bijna 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland vonden tot nu toe hun weg naar het Vincentre. Zo’n 150 vrijwilligers zorgen ervoor dat deze een bijzondere dag beleven in en rond het Vincentre met rondleidingen in het museum en wandelingen langs de plaatsen die voorkomen op Vincents tekeningen en schilderijen.

In de 55 jaar dat Ton de Brouwer zijn passie voor het leven en het werk van Vincent van Gogh ten dienste van de gemeenschap heeft gesteld, heeft hij ook boeken en vele artikelen geschreven.

De 2de druk van Tons eerste boek Van Gogh en Nuenen is al geruime tijd uitverkocht. Het was de grote wens van Ton de Brouwer om een geheel geactualiseerde herdruk te laten verschijnen. “Creative Storytellers” maakt dit nu mogelijk.

Ton de Brouwer schrijft over Vincent van Gogh en Nuenen zoals het werkelijk was in een heldere en nuchtere schrijfstijl. Hij is wars van verzinsels en speculaties rond het leven van Vincent.

De nieuwe editie Van Gogh en Nuenen (in het Nederlands en het Engels) is een prachtig boek geworden zowel voor kenners als voor belangstellenden, geschreven door een gepassioneerde kenner.

In vriendschap geschreven,

Mr. Willem Ligtvoet
Oud Burgemeester van Nuenen,
Gerwen en Nederwetten (2001-2012)

 .

Over de auteur

Ton de Brouwer (1943) was 38 jaar werkzaam als beleidsmedewerker sport, cultuur en monumenten bij de gemeente Nuenen c.a.  Hij bestudeert al 55 jaar het leven en werk van Vincent van Gogh.

In 1976 richtte hij in Nuenen het Van Gogh Documentatiecentrum op. Aan de hand van reproducties, foto’s en archief stukken kon men in dat centrum, de tijd dat Vincent in Nuenen woonde en schilderde (1883-1885), bekijken. Gedurende meer dan 34 jaar nam hij de inrichting en het beheer van dit centrum op geheel vrijwillige basis op zich.

Omdat het centrum na al die jaren niet meer voldoet aan de eisen van de tijd  en Ton intussen ook met pensioen was gegaan, werd in 2010, in een in 1874 gebouwd gemeentehuis, een nieuw centrum geopend–onder de naam Vincentre–waar men sindsdien veel belangstellenden van over de hele wereld ontvangt. Dit nieuwe centrum geeft met moderne media technieken een goed beeld van de tijd dat Vincent van Gogh in Nuenen woonde en van het werk dat hij er maakte. Veertien objecten in de gemeente Nuenen zijn nu nog vergelijkbaar met schilderijen en tekeningen die Vincent er in die periode maakte. In het museum Vincentre vormt het beroemde schilderij “De aardappeleters” natuurlijk het middelpunt.

Ton de Brouwer schreef enkele boeken over Vincent van Gogh zoals “Van Gogh en Nuenen” (1984/1998/2015), “Van Gogh en de oude toren van Nuenen” (2000), “Van Gogh in de ex libris kunst” ( 2003), “Dimmen Gestel” , een Eindhovense leerling van Vincent (2005) en  “De familie van Gogh en Nuenen” (2014). Ook verschenen er artikelen en catalogi over Van Gogh van zijn hand, hield hij veel lezingen en zette ook informatieve wandelroutes uit in Nuenen langs de Van Gogh objecten.

Hij organiseerde exposities over het leven en het werk van Vincent Van Gogh zoals in het Nuenense Van Gogh jaar 1984 de expositie “Een Brabantse Van Gogh ervaring”, waar 21 werken van Vincent geëxposeerd werden. Ook organiseerde hij exposities van andere kunstenaars met werk gerelateerd aan Van Gogh.

Hij verzamelde door de jaren heen een grote Van Gogh bibliotheek van antiquarische en andere boeken, tijdschriften, foto’s  etc. over Van Gogh. Hij bezit een grote collectie Van Gogh exlibris, Van Gogh penningen en op Van Gogh geïnspireerde kunstwerken, allen gecreëerd door diverse kunstenaars.

 

Derde uitgave in het Nederlands

304 paginas. Softcover met flappen
180 illustraties. Approx. 170 x 242 mm

ISBN 978-0-9861363-2-9

Bestel nu
.

Net proceeds go to homeless
and otherwise endangered children..

Note: Books once shipped cannot be refunded.

Smart, Functional, Economical Packaging
for Virtually Anything You Can Imagine

We supply award-winning ColomPac®
high-quality specialized packaging products
in North America and elsewhere. Good packaging
is about functionality. For decades, ColomPac® has
been working to make packaging as easy and perfect
as possible for all kinds of things, whether large or small,
simple or valuable, important or not so important.
ColomPac® focuses on the details: self-sealing,
tear-open strip, reinforced impact-resistant
edges, packing speed, and optimized weights
and postal charges … well-made products
that you can rely on for sending “real”
things safely from here to there.

Find out more >>